
Rozenburgsesluis

De Rozenburgsesluis – vernoemd naar het stadje Rozenburg – verbindt het Calandkanaal met het Hartelkanaal. In 2018 is deze sluis in groot onderhoud gegaan omdat het einde van de technische levensduur van de hydrauliek en de elektrische installatie naderde. Pompen, slangen, deur- en schuifcilinders en de besturingsinstallatie van alle acht sluisdeuren moest worden vervangen. Na de werkzaamheden moet de sluis in ieder geval tot 2038 weer operationeel zijn.
Doordat twee bruggen op het complex aanwezig zijn, kan het wegverkeer een continue doorgang vinden maar omdat tijdens het onderhoud de Rozenburgsesluis niet bediend kan worden moet de scheepvaart – zo’n 20.000 (voornamelijk binnenvaart) schepen per jaar – omvaren. De uitdaging was dan ook om de stremming van de sluis zo kort mogelijk te houden om economische schade te beperken.


Oplossing
Wegens het korte tijdsbestek voor de uitvoering van deze systeemvervanging was het noodzakelijk om alle werkzaamheden – werktuigbouwkundig, elektrisch, automatisering en civiel – multidisciplinair af te stemmen met alle in- en externe stakeholders. Deze gedisciplineerde samenwerking middels projectmanagement met SCRUM methodieken heeft het projectteam van ÆVO tot in de kleinste details op zeer professionele wijze uitgevoerd.
Daarnaast is alle software door middel van een speciaal ontwikkelde simulator getest. Deze geavanceerde simulator is gebruikt om de bewegingen van de sluis en allerlei uitzonderingen te verifiëren en te testen. Door een simulator te gebruiken, konden alle mogelijke scenario’s worden getest, zonder dat alle hardware benodigd is. Het ontwerp is zo goed als 1 op 1 overgezet wat een groot compliment voor de uitvoering waard is.
Resultaat
De gerenoveerde installatie van de Rozenburgsesluis is binnen 5 weken stremming weer in gebruik genomen. Dit alles met kennis van simulatietechnologie (iFAT) welke toegepast kan worden in toekomstige projecten. In onderstaande link een video van de Rozenburgsesluis.




