Marco Schepens vertelt!

Maintenance specialist Marco Schepens vertelt! - De visie van ÆVO op risico gestuurd onderhoud.

 

Techniek is mij “met de paplepel ingegoten” aldus Marco Schepens, specialist op het vlak van risico gestuurd onderhoud binnen ÆVO. Mijn vader was vroeger hoofd technische dienst bij een jeugdzorg instelling en was verantwoordelijk voor de technische staat van de gebouwen. Daarnaast kluste hij in de avonduren en weekenden wat bij als timmerman. Ik ging al jong mee naar zijn werk in de schoolvakanties en rommelde wat aan in onze schuur met allerlei restanten van de klussen. Zo herinner ik me dat ik zelf skateboards maakte van oude rolschaatsen en een zeepkist van hout en een oude fiets. Op mijn 16e kocht ik mijn eerste brommer, een Puch Maxi, en hiervan liep al vrij snel het motorblok in de soep. Nadat ik deze samen met een handige buurman had gereviseerd is voor mij de interesse in werktuigbouwkunde geboren.

Na de MTS ben ik in 1996 bij Fujifilm Manufacturing Europe gestart als storings- en onderhoudsmonteur in de fabriek waar fotorolletjes gemaakt werken. Na 8 jaar de overstap gemaakt binnen Fujifilm naar de technische dienst in de fabriek voor offset platen (waar kranten, tijdschriften e.d. mee worden gedrukt). Na 16 jaar Fujifilm in 2012 de overstap gemaakt naar ImProvia als Maintenance- en Reliability Engineer.

Nu alweer bijna twee jaar fulltime aan het werk voor ÆVO als maintenance engineer en proces manager waar we momenteel risico gestuurd onderhoud implementeren op de Spaarndammertunnel en Michiel de Ruijtertunnel en dit al uitvoeren op de IJtunnel.

Risico gestuurd onderhoud bij ÆVO

Mobiliteit is een begrip dat zich 24/7 voordoet, waarbij storingen vermeden moeten worden om een continue doorstroming te verwezenlijken. Risico gestuurd onderhoud draait voor ÆVO om het vermijden, reduceren of elimineren van de gevolgen van storingen. In de komende blogs neem ik jullie mee in de wereld van het risico gestuurd onderhoud, maar vooral de visie van ÆVO over deze methodiek om te komen tot een risico gestuurd, herleidbaar, transparant, iteratief (PDCA) én beheersbaar onderhoudsprogramma.