Duurzaamheid in de praktijk - Elektrisch rijden

Als specialist in slimme bruggen, tunnels en sluizen draagt ÆVO bij aan een duurzame infrastructuur. Ook in onze eigen operatie hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Want we nemen maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen serieus en onze opdrachtgevers, overheden, vragen om duurzaamheid. In een serie blogs vertelt directeur Corné van Dravik over onze ambities en onze praktische invulling van duurzaamheid. Deze keer heeft hij het heel praktisch over elektrisch rijden.

Emissiereductie

Als we kijken naar onze eigen duurzaamheid, heeft vervoer misschien wel de grootste impact. Dan komt meteen elektrisch rijden in beeld. Wij kunnen daarmee heel veel op emissies besparen, zeker als de elektriciteit voor het opladen duurzaam is opgewekt met wind of zon – daarvoor hebben we dus ‘groene stroom’. Bij emissiereductie gaat het naast CO2 ook om NOx en, voor diesel, om fijnstof. Winst dus voor klimaat, natuur én gezondheid.

Elektrificering wagenpark

We zijn al een aantal jaren bezig met de elektrificering van ons wagenpark. Gelukkig zijn er nu ook elektrische auto’s verkrijgbaar die geschikt zijn voor onze storingswachtdienst: ruime en betaalbare auto’s met voldoende actieradius waarmee we binnen een uur ergens ter plekke kunnen zijn. We hebben nu acht elektrische auto’s en dit jaar komen er nog weer vier of vijf bij. Dat gaat de goede kant op. Ook promoten we actief het elektrisch rijden bij onze medewerkers. Om die reden hebben we vorig jaar onze autoregeling herzien. Voor huur of lease mogen ze een auto uit een hogere categorie kiezen als die elektrisch is. Daar maken onze mensen graag gebruik van.

Werken in teams

Tegelijkertijd slagen we erin het gebruik van de auto terug te dringen. Onze mensen krijgen de gelegenheid om, in overleg met hun leidinggevende, thuis te werken. Niet dat we thuiswerken bewust stimuleren, want het projectmatige werk doen we bij voorkeur op kantoor. Daar hebben we toch meer interactie tussen de mensen, waardoor er beter overleg is en er minder dingen fout gaan. Minder faalkosten betekent immers ook meer duurzaamheid. Omdat we met onze vestigingen dicht bij onze mensen zitten, blijft het woon-werkverkeer wel beperkt.

Duurzaamste alternatief

We werken dus in teams op kantoor, maar ook zoveel mogelijk in Teams. Dat geldt vooral voor onze communicatie met opdrachtgevers. Natuurlijk bezoeken we onze klanten voor face-to-face contact, om een goede relatie en vertrouwensband op te bouwen. Voor reguliere overleggen die wekelijks of tweewekelijks staan gepland, rijden we echter niet meer naar de klant, zoals we in het verleden gewend waren. Daarvoor is Teams tegenwoordig de standaard. Want niet rijden is het duurzaamste alternatief.