Duurzaamheid in de praktijk - Digitalisering voor papierloos werken

Als specialist in slimme bruggen, tunnels en sluizen draagt ÆVO bij aan een duurzame infrastructuur. Ook in onze eigen operatie hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Want we nemen maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen serieus en onze opdrachtgevers, overheden, vragen om duurzaamheid. In een serie blogs vertelt directeur Corné van Dravik over onze ambities en onze praktische invulling van duurzaamheid. Hij had het eerder al over digitalisering voor datageoriënteerd onderhoud, in deze laatste blog bespreekt hij papierloos werken dankzij digitalisering.

Inspectie

Een belangrijk onderdeel van ons service-aanbod is inspectie. Wij voeren inspecties uit om de veiligheid en de staat van onderhoud in kaart te brengen van uiteenlopende objecten. Natuurlijk bruggen, tunnels en sluizen, maar bijvoorbeeld ook gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties. We hanteren daarvoor de geldende normen, zoals NEN 3140 voor het veilig werken aan laagspanningsinstallaties. Met onze inspecties garanderen wij voor opdrachtgevers de veiligheid van hun elektrotechnische installaties en geven wij hun inzicht in de onderhoudsbehoefte.

Foutloos werken

Van oudsher gingen die inspecties met heel veel papierwerk gepaard. Dat was niet zo duurzaam vanwege het hoge papierverbruik en ook nog eens foutgevoelig. Informatie van papier moet immers vaak nog weer worden overgetypt voor rapportages en daarbij kan altijd iets misgaan. Foutloos werken is heel belangrijk, ik kan het niet genoeg herhalen, want hoe minder fouten hoeven te worden gecorrigeerd, op papier of in een object, hoe duurzamer het is.

Efficiëntere communicatie

Om die reden hebben wij vol ingezet op digitalisering en voeren we inspecties al vijf jaar papierloos uit. Het lijkt iets kleins, maar in de praktijk heeft het veel impact. Onze inspecteurs en monteurs gaan met smartphone of tablet het veld in. Ze krijgen hun opdrachten digitaal aangeleverd en voeren alle informatie meteen in ons Inspectie Management Systeem in. Daarmee kunnen we die informatie vervolgens foutloos verwerken en controleren. En als opdrachtgevers inloggen op ons portaal, krijgen zij ook eenvoudig een compleet inzicht. Het maakt onze communicatie een stuk efficiënter en ook duurzamer.

Geen papieren beleid

Onze mensen zijn intussen helemaal gewend aan het papierloos werken, ze willen niet anders meer. Zo proberen we ook in de kleine dingen onze duurzame ambities waar te maken. Voor ons is duurzaamheid geen papieren beleid, maar papierloze werkelijkheid.