Besturing Brouwersspuisluis is aan vervanging toe

Een artikel van Rijkswaterstaat over een mooi project waarbij AEVO, welke onderdeel uitmaakt van de ImProvia Group, de besturingsinstallatie vervangt: De besturingsinstallatie van de Brouwersspuisluis is aan het einde van zijn levensduur en is daarom aan vervanging toe. Niet alleen de installatie maar ook de besturingslocatie wordt aangepakt, zodat bediening vanuit het HMC in Middelburg en Rijswijk mogelijk wordt.

Het vervangingswerk is gegund aan AEVO in Halsteren. Zij hebben al vaker samengewerkt met Rijkswaterstaat in soortgelijke projecten. Op 30 mei jl. is het project officieel van start gegaan. Tijdens de startbijeenkomst hebben de projectteams van beide kanten kennis met elkaar gemaakt en is het werk besproken.

Uitvoering 

De besturingsinstallatie bestaat uit een zogenaamde programmeerbare logische controller (PLC) en een pc, die voorzien is van visualisatiesystemen. AEVO gaat eerst in het huidige besturingssysteem kijken wat het systeem nu kan en welke functionaliteiten het nu heeft. Deze informatie wordt vastgelegd. Vervolgens kan AEVO de nieuwe besturingsinstallatie ontwerpen. Deze eerste projectfase zal daarom nauwelijks zichtbaar zijn voor mensen ‘van buiten’.

De werkelijke vervanging zal AEVO naar verwachting in september uitvoeren. Een week lang zal de sluis niet regulier worden bediend, maar kan Rijkswaterstaat de sluis alleen met de noodbediening bedienen. Omdat de Brouwersspuisluis niet alleen water spuit en inlaat, maar het ook een waterkerende functie heeft, moet het nieuwe systeem op 1 oktober 2016, voor het begin van het stormseizoen, in werking zijn getreden. De definitieve oplevering staat vast op 1 november 2016. Dan moeten ook alle administratieve stukken zijn opgeleverd en geaccepteerd.

Overigens ondergaat de Flakkeese spuisluis op dit moment eenzelfde transitie en loopt hierin iets voor op planning. De gebruikersinterface van de Brouwersspuisluis zal daarom gelijk zijn aan die van de Flakkeese spuisluis. Dat is wel zo handig voor de bedienende club in Middelburg en Rijswijk. Omdat het voortraject langer duurde dan verwacht, is er weinig speling meer in de planning. Het blijft dus nog even spannend totdat de klus echt is afgerond.

Bron: Rijkswaterstaat, juni 2016